Нашето наследство

Всеки ден отиваме на работа с надеждата да направим две неща: да споделим чудесно кафе с нашите приятели и да помогнем светът да стане по-добро място. Това беше вярно, когато отвори врати първият Starbucks® през 1971 г., също толкова вярно е и днес.

First Starbucks Store Menu Image

През 1971-ва Starbucks® беше само един магазин в историческия сиатълски пазар Pike Place. От една тясна витрина се предлагаха някои от най-добрите сортове прясно изпечено кафе на зърна. Името, вдъхновено от романа „Моби Дик“, напомняше за романтиката на открито море и традициите в мореплаването на първите търговци на кафе.

През 1981 г. Хауърд Шулц (председател, президент и главен изпълнителен директор на Starbucks®) за първи път влиза в заведение на Starbucks®. От първата си чаша Sumatra, той е запленен от Starbucks®. Година по-късно се присъединява към компанията.

През 1983 г. Хауърд Шулц отпътува за Италия и е омагьосан от италианските кафенета и романтиката на преживяването, което създава кафето. Той решава да внесе традицията на италианските кафенета в Съединените американски щати. Място за разговор и усещане за общност. Трето място между дома и работата. Хауърд Шулц напуска Starbucks® за кратко, за да създаде собствена верига кафенета Il Giornale, и се връща през август 1987 г., за да закупи Starbucks®, с помощта на местни инвеститори.

Още от началото Starbucks® има за цел да бъде различен тип компания. Такава, която не само боготвори кафето и богатата кафе традиция, но и създава чувство за принадлежност.

Нашата мисия е да вдъхновяваме и възпитаваме човешкия дух – всяка личност, всяка общност, с всяка чаша.

Днес, с над 18 000 заведения в повече от 60 държави, Starbucks® заема първо място в света по изпичане и търговия на дребно на специализирано кафе. И с всяка чаша ние се стремим едновременно да дадем живот на нашето наследство и на изключителния ни опит.