От фермата до вашата чаша

Чашата кафе Starbucks, която държите в ръката си, е нещо повече от напитка. Тя е ръчно приготвен, ежедневен ритуал, последна стъпка от невероятната глобална история на производството на кафе, която ви свързва с фермери, агрономи, пекари, купувачи, инженери, баристи от Green Apron и други.

Starbucks гордо се снабдява със 100% кафе арабика от над 450 000 фермери на 30 пазара по протежение на „пояса на кафето“ - в Латинска Америка, Азиатско-тихоокеанския регион и Африка. Нашите купувачи, базирани в Лозана, Швейцария, претърсват света за най-добрите кафета, включително нашите първокласни, еднопроизводни селекции Reserve.

Coffee belt, landscape in Guatemala

The Coffee Belt

Почти цялото кафе в света расте в „пояса на кафето“. Поясът на кафето обикаля Земята, като попада между тропиците на Рака и Козирога. В света има повече от 70 държави, които произвеждат кафе, а Starbucks® купува кафе от повече от 30 от тях. Културите, ландшафтите и методите на отглеждане се различават в отделните страни и допринасят за различните вкусове на кафето. Поясът на кафето е разделен на три основни региона на отглеждане: Латинска Америка, Африка и Азия и Тихия океан. Ние отговорно се снабдяваме, изпичаме и смесваме кафета от всеки от тези три региона, за да ви предложим уникални кафета. Подобно на чая или виното, кафето получава голяма част от вкуса си от мястото, на което се отглежда. Във всеки от тези региони има различни условия за отглеждане и традиции, които влияят на цялостния вкус на кафето.

Latin America, a person on a coffee farm in Latin America

ЛАТИНСКА АМЕРИКА

Кафетата от Латинска Америка са в основата на много от най-обичаните смеси на Starbucks®. Купуваме повече кафе от този регион, отколкото от който и да е друг, заради постоянния му вкус и качество. Този регион има много различни микроклимати, почви и традиции в обработката. Коста Рика например е известна със своите вулкани, които могат да повлияят на вкусовия профил на отглежданото там кафе.

ВКУСОВИ НОТИ: ЯДКИ, КАКАО, ПОДПРАВКИ

Africa, a person on a coffee farm in Africa

АФРИКА

Африка е дом на някои от най-уникалните кафета в света, които определят нашите високи стандарти за качество. Регионът е дом на някои от най-екзотичните аромати на кафе в света. По-конкретно Етиопия е родното място на кафето.

ВКУСОВИ НОТИ: ЖИВИ, БОГАТИ АРОМАТИ НА КАФЕ, ВАРИРАЩИ ОТ ЦИТРУСОВИ ДО ПЛОДОВИ

Asia Pacific, a person on a coffee farm in Asia/Pacific region

АЗИЯ/ТИХООКЕАНСКИ РЕГИОН

Големият азиатско-тихоокеански регион е дом на кафета с големи и смели аромати, които не се срещат никъде другаде. Включващ Индонезия, Китай, Папуа Нова Гвинея, Виетнам, Тайланд и Индия, регионът обхваща широк спектър от климатични условия, топография и характерни кафета.

ВКУСОВИ НОТИ: ПЪЛНОТЕЛЕН И СИРОПЕН, ГЛАДЪК, С БИЛКОВИ И ЗЕМНИ АРОМАТИ НА КАФЕ

Смесване и изпичане

Екипът от експерти на Starbucks е посветен на набавянето, изпичането, смесването и приготвянето на висококачествено кафе арабика.

По този начин можем да продължим да създаваме изключителни смеси от кафе, съобразени с индивидуалните ви предпочитания. Нека разгледаме по-отблизо смесването и печенето и да проучим някои от етапите, през които преминават кафеените зърна на Starbucks®, за да стигнат от фермите по света до вашата чаша.

Coffee blending, a person who is blending coffee beans

БЛЕДИРАНЕ

Важна стъпка, която предприемаме, за да създадем вкусни предложения на Starbucks®, е да смесим кафета с различен произход или с различен стил на изпичане. Смесването ни дава възможност да създадем нови вкусови нотки, които не се срещат в едно кафе от един произход.

Coffee roasting process

ИЗПИЧАНЕ

Когато кафето напусне фермата и пристигне в някоя от нашите пещи, следващата стъпка е да се развие и да се запази вкусът му. Всяко кафе се нуждае от малко по-различно време и температура по време на процеса на изпичане, за да се създаде чаша кафе с върхов аромат, киселинност, плътност и вкус.

ФАКТИ:
Малкият екип от майстори пекари на Starbucks има повече от 150 години общ опит в печенето.
Категории печене

Starbucks притежава над 50 годишен опит в овладяването на изкуството и науката за печене, за да разкрие присъщия аромат на всяко кафе.

Нашите кафета се предлагат в три различни вида изпичане. Най-светлото Starbucks® Blonde roast е с по-кратко време на изпичане, по-леко тяло и мек вкус. Средно изпечените кафета са балансирани, с гладки и богати вкусове, а тъмно изпечените кафета се отличават с по-пълно тяло и силни, смели вкусове.

От фермата до вашата чаша | Starbucks