Нашето наследство

Всеки ден отиваме на работа с надеждата да направим две неща: да споделим чудесно кафе с нашите приятели и да помогнем светът да стане по-добро място. Беше вярно, когато през 1971 г. първият магазин Starbucks отвори врати, и е също толкова вярно и днес.

First Starbucks Store Menu Image

Тогава фирмата беше само един магазин в историческия сиатълски пазар Pike Place. Само от една тясна витрина Starbucks предлагаше някои от най-добрите прясно изпечени кафета на зърна. Името, вдъхновено от Моби Дик, будеше романтиката на откритите морета и мореплавателната традиция на първите търговци на кафе.

През 1981 г. Howard Schultz (председател, президент и главен изпълнителен директор на Starbucks) за първи път влезе в магазин на Starbucks. От първата си чаша Sumatra, Howard беше привлечен към Starbucks и се присъедини година по-късно.

Година по-късно, през 1983 г., Howard отпътува към Италия и беше пленен от италианските кафенета и романтиката на преживяването, което е кафето. Той получи прозрението да внесе традицията на италианските кафенета в Съединените американски щати. Място за разговор и усещане за общност. Трето място между дома и работата. Напусна Starbucks за кратко, за да започне собствена верига кафенета Il Giornale, и се върна през август 1987 г., за да закупи Starbucks с помощта на местни инвеститори.

Още от началото Starbucks имаше за цел да бъде различен тип фирма. Такава, която не само възхвалява кафето и богатата традиция, но и внася чувство за свързаност.

Нашата мисия да вдъхновяваме и възпитаваме човешкия дух – човек по човек, чаша по чаша и квартал по квартал.

Днес, с повече от 18 000 магазина в повече от 60 държави, Starbucks заема първо място в света по изпичане и търговия на дребно на специализирано кафе. И с всяка чаша ние се стремим едновременно да дадем живот на нашето наследство и на изключителния ни опит.